Czekam na efekt końcowy
OII na 18" felgach daje radę ??
Zwiń
X
-
Ja jeżdże na 18. Twardo nie jest, jeżeli chodzi o koleiny to też tragedii nie ma. Opony jakie mam to 215/40. Przy jeżdżeniu trzeba zwracać większą uwagę na dziury i to jest jedyny problem. Prowadzenie na równych drogach przy dużej prędości zacznie się poprawia, samochód szybciej reaguje na ruchy kierownicą.
Komentarz
-
-
Ja jezdze na 18stkach 225/40 nie narzekam. Trzeba na prawde uwazac na dziurach, kraweznikach itp (ja sobie rozwalilem bok oponki o kraweznik, ale 16tke tez bym pewnie rozwalil, bo nie wiem co za debil wymyslil kraweznik i rancie takim, ze mozna sie nim golic).
Jest twardziej troche, ale najfajniejsza sprawa jest szybkosc reakcji na kierownice ZDECYDOWANIE sie poprawila.Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
-
Powszechna opinia osób, które w ogóle miały okazję jeździć na 18-calowych felgach jest taka, ze sporą różnicę czuć pomiędzy 16 a 17 cali.
Pomiedzy 17, a 18 cali roznicy w zasadzie nie ma zadnej.
Najlepiej jest się z kims przejchac, żeby samemu sprawdzic.
Polecam jednak nie słuchać opinii osób, które nigdy nie jeździły na 18 calach, bo nie mają nawet mglistego pojecia jak to może wyglądać.
Ja mam 18 cali i nie ma żadnego stresu. Tez miałem obawy czy dobrze robie, a po roku jazdy (nawet zimą) stwierdzam, ze to był słuszny wybór.
Oczywiscie uwazac trzeba na kraweznikach, ale ja czy jade autem na 15" czy 18" to i tak podjezdzam pod nie jak dziewica - wiec dla mnie to nie jest zadna uciążliwość.
Za prowadzenie się w koleinach odpowiedzialna jest szerokość opony, a nie profil. Jeśli nie zalozy się czego powyżej 225, to wszystko będzie okej.
Najlepiej jednak przejechac sie samemu, zeby nie bylo na kogo zwalać winy...TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lolek82Zamieszczone przez BulikowyLolek82 a jak u Ciebie z osiągami? Pogorszyły się?
nie przesadzajcie z szerokoscia opon bo auto bardzo traci na dynamice
Lolek82 orginalnie miales pewnie 195 lub nawet 185 to jak masz teraz 215 to wybacz ale 1.6 ma problem to uciagnac
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andjalolek82 napisał/a:
Bulikowy napisał/a:
Lolek82 a jak u Ciebie z osiągami? Pogorszyły się?
Pogorszyły się, ale naprawde niewiele. Można powiedzieć, że nie ma żadnej różnicy
dopowiem tylko tyle, ze kuzyn ma w leonie TDI 145KM (po chipie) 225/40/17 i te autko w ogole nie jezdie, za serokie te oponki.
nie przesadzajcie z szerokoscia opon bo auto bardzo traci na dynamice
Lolek82 orginalnie miales pewnie 195 lub nawet 185 to jak masz teraz 215 to wybacz ale 1.6 ma problem to uciagnac
Ja osobiście miałem non stop auto na 17", teraz trafiły mi się 18" OZ a ja i tak zdecydowałem że wrócę do 16". Dynamika wzrasta jednak zdecydowanie. Moja jedna pancerna felga 17 z oponą która styka na 1 sezon ważyła jakieś 24 kg. 18 Oz waży kg mniej. Stal waży jakieś 18,5kg i w mojej opinii auto auto nie zamula choć też mam czym jechać.
Druga sprawa to jednak zużycie - robiąc ok 30 tyś rocznie i portfelu studenckim to jednak każde 1.5 litra na 100 więcej przy szerokich gumach robi mi różnicę.
Komentarz
-
-
elemenateur ja nie pisze o wielkosci felg (16", 17" czy 18") tylko o tym zeby nie przesadzac z szerokoscia opony bo mozna sie zdziwic
a co do spalania to masz racje ze wzrasta i jak ktos duzo smiga to z portfela wiecej ubywa
pzdr
PS: sam sie zastanawiam nad jakimis 16" do mojej fabi, a co do opon to max 205
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndjaZamieszczone przez lolek82Zamieszczone przez BulikowyLolek82 a jak u Ciebie z osiągami? Pogorszyły się?252/555
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSZa prowadzenie się w koleinach odpowiedzialna jest szerokość opony, a nie profil.
Komentarz
-
Komentarz